In de wereld van werk, inzetbaarheid en verzuim is een goede samenwerking tussen leidinggevenden, medewerkers en de bedrijfsarts essentieel. Dit kan volgens het Eigen Regie Model (ERM) worden ingericht. Werken volgens het ERM onderstreept een gedragsmatige blik op het creëren van arbeidsmogelijkheden. Het uitganspunt is dat werken welzijn en zingeving van mensen bevordert, vanuit een positieve kijk op werkgever- én werknemerschap.
Vanuit deze visie ligt de focus op het maken van afspraken tussen leidinggevende en medewerker, waarbij de bedrijfsarts al medisch specialist ondersteunt. De rol van bedrijfsarts hierbij die van coach en medisch adviseur. Dat klinkt mooi in theorie, maar hoe gaat dat in de praktijk? Hoe geef je de samenwerking op deze wijze effectief vorm?
In onderstaande afbeelding zijn de randvoorwaarden voor implementatie van het ERM weergegeven:
De valkuilen van afwachten
‘Mijn medewerker wil het oordeel van de bedrijfsarts afwachten, voordat wij het over mogelijkheden hebben. Bovendien, wie ben ik als leidinggevende om daar iets over te vinden?’ Dit is een opmerking die onze verzuimcoaches tijdens de coaching regelmatig van leidinggevenden terugkrijgen. Het resultaat? Een handelingsverlegen leidinggevende die het oordeel van de bedrijfsarts afwacht. De tijd verstrijkt, de afstand tot het werk neemt toe en de hervattingsdrempel stijgt.
De gedragsmatige visie op verzuim stelt, dat als leidinggevende en medewerker het samen eens zijn over de werkafspraken, de bedrijfsarts hier zelden bezwaar tegen maakt. Door als leidinggevende op een warm-zakelijke manier het gesprek met de medewerker aan te gaan, kom je tot gezamenlijke afspraken en wordt zo de verbinding met het werk behouden. Hoe kan de samenwerking met de bedrijfsarts hierbij een waardevolle aanvulling zijn?
De rol van bedrijfsarts als coach en adviseur
Zoals gezegd fungeert de bedrijfsarts als coach en medisch adviseur voor de medewerker en de leidinggevende. Samen kijken zij naar de mogelijkheden voor werkhervatting. Wanneer er vragen ontstaan over de gemaakte afspraken, geeft de bedrijfsarts advies. Het is belangrijk dat medewerker en leidinggevende samen deze vraag aan de bedrijfsarts formuleren, zodat alle betrokkenen een helder beeld hebben van de situatie. Dit bevordert niet alleen de communicatie, maar zorgt ook voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Door de vraag zo concreet en specifiek mogelijk te formuleren en voldoende achtergrondinformatie te bieden, krijgt de bedrijfsarts een goed beeld van de situatie. Het stellen van open vragen bevordert bovendien een eerlijk gesprek, wat leidt tot nieuwe inzichten en betere afspraken. Zo wordt de samenwerking met de bedrijfsarts optimaal benut.
Wanneer is het verstandig de bedrijfsarts om advies te vragen?
Wij herkennen een aantal situaties waarin het verstandig is om de de bedrijfsarts om advies te vragen:
- Langdurig verzuim: Als het verzuim langer dan twee weken dreigt te duren. Uiterlijk in de zesde week van het verzuim stelt de bedrijfsarts een probleemanalyse op.
- Onenigheid over werkhervatting: Als de leidinggevende en de medewerker niet tot afspraken komen, helpt de bedrijfsarts om de situatie te verhelderen. Het is belangrijk dat de leidinggevende en medewerker altijd in contact blijven, om de terugkeerdrempel zo laag mogelijk te houden. Als een bedrijfsarts in een uitzonderlijke situatie anders adviseert, gaat dit gepaard met een duidelijke termijn. Hierbij is dan wel de vraag of er wellicht sprake is van een arbeidsconflict, waarbij het verstandig is advies van de bedrijfsarts te vragen.
- Arbeidsconflicten en verzuim: Een arbeidsconflict hoort niet thuis bij de bedrijfsarts. Leidinggevende en medewerker zijn samen verantwoordelijk voor het oplossen van het conflict. Bij een arbeidsconflict dat samenvalt met een verzuimmelding, kan het helpend zijn om de bedrijfsarts een adviesvraag te stellen; om de optie voor mediation te onderzoeken. De STECR-werkwijzer Arbeidsconflicten is hierbij een leidraad.
- Beroepsziekten en bedrijfsongevallen: In het geval van mogelijke beroepsziekten of bedrijfsongevallen met langdurig verzuim is het ook verstandig advies in te winnen.
Samenwerking als sleutel tot succes
Een effectieve samenwerking met de bedrijfsarts binnen het ERM en vanuit de gedragsmatige visie, vraagt om een open communicatie en een gezamenlijke aanpak. Door samen te werken, maken leidinggevenden en medewerkers effectiever afspraken over werk en verzuim. De bedrijfsarts speelt hierbij een cruciale rol als coach en adviseur. Door deze samenwerking te optimaliseren, verminderen we niet alleen verzuim, maar verhogen we ook het algehele werkplezier en de productiviteit. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de mogelijke samenwerking met de bedrijfsarts bij verzuimpreventie.
Heb je ook behoefte aan een verandering rondom verzuim en duurzame inzetbaarheid, en wil je dit gedegen aanpakken? Wij helpen je graag.
E info@falkeverbaan.nl
T 035 699 7100
Coaching en casemanagement, mei 2025