Het gedragsmodel paste goed bij onze visie.

Wat was voor jullie de aanleiding om ondersteuning te vragen aan Falke & Verbaan?

Enkele collega’s kende Falke & Verbaan van andere organisaties. Het gedragsmodel paste daarnaast goed bij de visie en kernwaarden van TanteLouise. Binnen TanteLouise staat de gelukkige medewerker centraal en daar draagt eigen regie kunnen nemen zeker aan mee.

Hoe zou je Falke & Verbaan beschrijven voor andere organisaties?

Falke & Verbaan is een adviesbureau met een duidelijk visie. Deze visie zou eigenlijk in iedere organisatie geïmplementeerd moeten worden. Echter moet je er als organisatie wel klaar voor zijn want je gaat echt anders tegen inzetbaarheid aankijken. Dit vereist dat de randvoorwaarden er ook moeten zijn om de leidinggevende en medewerker in hun kracht te zetten. Daarbij is het goed om te beseffen dat het echt gaat om een cultuuromslag en dat het geen trucje is. Je moet het echt voelen. Het moet een tweede natuur worden. Gelukkig is Falke & Verbaan er om hierin te ondersteunen en altijd goed bereikbaar en hulpvaardig als sparringpartner.

Wat zie je in de praktijk terug van de trainingen die Falke & Verbaan heeft verzorgd binnen TanteLouise?

De eerste training was voor leidinggevenden een kennismaking met het gedragsmodel. Dit is zeer positief bevallen. Na de training zag je zeker dat een aantal leidinggevenden de oplossing(en) meer bij de medewerker lieten. Dit is mooi want uiteindelijk is de medewerker zelf in de lead en staat de medewerker zelf aan het roer. De leidinggevende moet hierbij ‘oordeelloos’ zijn en de medewerker zelf laten nadenken. Het is wel erg belangrijk dat je kennis en vaardigheden blijft herhalen. Dit kan bijvoorbeeld door terugkomdagdelen met acteur waarbij je echte praktijksituaties kunt naspelen om op deze manier lastige situaties te minimaliseren.

Welke invloed had de implementatie van het gedragsmodel op het verzuimpercentage?
Na de implementatie was er direct een daling in het verzuim zichtbaar. We waren echt op de goede weg. Toen kwam echter corona en dat zette alles op z’n kop. Ik weet echter zeker dat als covid niet geweest was de daling had doorgezet. Nu de meeste medewerkers gevaccineerd zijn zie je dat bepaalde locaties het direct weer goed oppakken. Bij andere locaties heeft het hernieuwde aandacht nodig.

Mascha van de Watering, Gezondheidsadviseur bij TanteLouise

Deel dit artikel met je collega's

LinkedIn
WhatsApp
Email